Fűtés klímával és napelemmel

A modern inverteres klíma készülékekkel nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet. A mai készülékek már inverteresek, így sok helyen nem csak nyáron lehet ezeket használni, hanem télen is. Fűtés rásegítésként és önálló fűtésként is használhatóak.

A mai modern inverteres klíma berendezésekkel nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet, és mivel ezek a berendezések már sok helyen egyébként is fel vannak szerelve, érdemes felhasználni fűtés rásegítésre, vagy ezzel oldhatjuk meg a fűtésünket.

Ha nem is folyamatos, állandósült fűtési módszernek, de kiegészítésnek tökéletes. Távfűtéses lakásban, amikor még nem kapcsolták fel a fűtést, de éjszaka hideg van tökéletes megoldás. Vagy reggelente, amikor túl hideg van a zuhanyzáshoz, akkor is jó bekapcsolni, mivel pillanatok alatt kellemes meleget tud varázsolni. Ma már nincs nagy árkülönbség egy hagyományos és egy invertes készülék között, így tökéletes választás lehet, hogy egy fűtő klímát szereltessünk be. Kiegészítő fűtésként sokkal jobb megoldás, mint egy villanyradiátor, ami rengeteg áramot fogyaszt.

Mi az az invertes klíma?

A mai modern klíma berendezésekkel nem csak hűteni hanem fűteni is lehet. Nagy előnyük, hogy a fűtés nem jár szennyezőanyagok (pl. füst) kibocsátásával és különleges, előre kiépített épületelemek (pl. kémény) vagy más kiegészítőkre sincs szükség.

Az invertes klíma még nem terjedt el teljesen, pedig teljesen más hogy működik, mint egy hagyományos klíma. A hagyományos klímák működése köztudott: be és kikapcsolás van folyamatosan. Ha elérte a beállított hőfokot, akkor kikapcsol, ha túl meleg van, elkezd dolgozni. Ez mind jó, kivéve, hogy így napjában többször kapcsol be a klíma, így rengeteg áramot fogyaszt: teljesen feleslegesen. Teljes fordulatszámon dolgozik, még akkor is, ha erre egyáltalán nincs szükség.

Fűtés klímával és napelemmel
Fűtés klímával és napelemmel

Az invertes klíma ebben más. Az invertes klíma gyakorlatilag soha nincs teljesen leállítva, ha bevan kapcsolva, akkor fokozatos változtatja a munka hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy sokkal alacsonyabb energia szinten működik, mivel nincs olyan helyzet, hogy hirtelen el kell kezdenie nagyon dolgozni. Folyamatosan dolgozik, alacsony energia szinten. Ez azért is jó, mert sokan érzékenyek a hirtelen hőmérsékletváltozásra, így őket kellemetlenül érinti, ha hirtelen csökken a hőmérséklet 5-6 fokot. Ezzel szemben az invertes klímánál ez szinte észre sem vehető.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyivel drágább a fűtés klímával, mint a hagyományos módszerekkel, hiszen a köztudatban az él, hogy az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése a legdrágább. Ez így is van, de csak akkor, ha régebbi berendezésekről beszélünk. A modern és minőségi téren kifogástalan új klíma készülékek gazdaságos fűtésre is képesek. Főleg az inverteres klíma megoldások. A klíma berendezés a nyári kánikula miatt már sok helyen fel van szerelve. Érdemes már ilyenkor előre gondolkodni, és olyan modellt választani, amely magas minőségi megoldást kínál a fűtésre is.

Mik az előnyei és mik a hátrányai?

Pontosabban, precízebben tudjuk beállítani a hőmérsékletet, mivel nincs on/off jellegű működés. Sokaknál fáradtságot, levertséget okozhat a hirtelen hőingadozás, de az invertes klímánál nem kell emiatt aggódni, mivel nincs hőingadozás. A készülék maga rendkívül csendes, nem jár nagy zajjal az, amikor dolgozik. Pont emiatt éjszaka is nyugodtan lehet üzemeltetni a klímát, mivel nyugodtan lehet tőle aludni.

Az invertes klíma szinte sosem dolgozik 100%-on, így nem kell attól félni, hogy nem bírja el a hálózat. Előnyük még továbbá, hogy ahogy halad az idő, úgy egyre olcsóbbak, és egyre több funkcióval látják el őket. Hátránya közé lehet sorolni, hogy egy nagyobb lakásba, például 80-100 négyzetméter fölött már nem elég egy darab klíma. Több készüléket kell behelyezni a lakásba, ami nyilvánvalóan rendkívül költséges. Viszont egy átlag, másfél, kétszobás lakáshoz bőven elég egy darab készülék is.

Fűtés klímával és napelemmel
Fűtés klímával és napelemmel

A napelem modulokkal elektromos áramot állítunk elő. A napelemes rendszerünk által megtermelt áramot az energiaszolgáltató rendszerébe tápláljuk be, és onnan vesszük vissza, amikor a napelemes rendszerünk nem termel. Ha a napelemes rendszerünk többet termel, mint amennyit a háztartásunk felhasznál akkor azt a szolgáltató megvásárolja tőlünk, azonban ezt a többlet áramot akár fűtés rásegítésre is felhasználhatjuk. 

A napelemes rendszerünket már az elejétől kezdve tervezhetjük úgy, hogy nem csak a most meglévő áramszámlánktól szabadulunk meg, hanem a fűtés számlánkat is ki szeretnénk váltani. Ekkor a napelemes rendszerét úgy tervezzük meg, hogy a fűtéshez szükséges plusz energiát is megtermelje az ön háztartási kiserőműve. Ezzel az ön napelemes rendszere gyorsabban térül meg, és a fűtés számlától is megszabadult.