Akár a felét fizeti az állam a napelem rendszernek

Az ottfonfelújítási program keretein belül az állam akár a lakásfelújítások felét is átvállalhatja, így a napelem rendszer telepítés 50%-át is.A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan család, aki legalább egy gyermeket nevel.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán jelentette be a 2021. januárjában induló ottfonfelújítási program részleteit. A program keretein belül az állam akár a lakásfelújítások felét is átvállalhatja, így a napelem rendszer telepítés 50%-át is.

A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan család, aki legalább egy gyermeket nevel, az igénylőnek minimum egyéves társadalombiztosítási jogviszonya van és aki az egyéb felsorolt feltételeknek megfelel. A támogatás feltételei szerint gyermeknek minősül:

  • a 12 hetesnél idősebb magzat
  • a 25 év alatti gyermek, aki otthon él a szüleivel
  • a csökkent munkaképességű gyermekek esetében nincs felső korhatár, ha a szülő jogosult a GYOD-ra

A támogatás utófinanszírozásos, tehát a családoknak önerőből szükséges végrehajtani a felújítási munkálatokat. Az állam ezt követően fizeti ki annak akár az 50%-át, de maximum 3 millió forintot, ha az Államkincstár megítéli a benyújtott dokumentumok alapján a támogatást. Fontos kiemelni, hogy a támogatás csak akkor fizethető ki a maximális keret erejéig, ha eléri az értéke a 6 millió forintot és ha az agyagköltség vagy a munkadíj mértéke eléri a 1,5 millió forintot. Erre azért van szükség, mert a program fele-fele arányban támogatja a munka- és az anyagköltségeket. A programban való részvétel feltételei tisztán átláthatók, könnyen ellenőrizhetők.

Mire igényelhető a támogatás?

Az otthonfelújítási program keretein belül támogatás igényelhető szinte minden felújítási, közművesítési, korszerűsítési folyamatra, mely a biztonságos és élhető lakhatási körülményeket segíti. Ilyen építési folyamatok például:

- a festés, 

- a mázolás, 

- a nyílászárócsere, 

- a fűtéskorszerűsítés, 

- a napelemes rendszerek kiépítése, 

- új kazán, bojler vásárlása és telepítése, 

- napkollektor, napelem vásárlása és telepítése, 

- klímaberendezés beépítése vagy cseréje, 

- közmű bekötés (víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése), 

- fürdőhelyiség, WC kialakítása, 

- ingatlan külső vagy belső szigetelése, 

- galéria vagy lépcső beépítése, 

- tetőcsere, tetőfelújítás, 

- garázs, nyári konyha felújítása, 

- meghatározott asztalosmunkák (pl. beépíthető bútor vagy konyhaigép beépítése, cseréje), 

- kerítés építése, stb.

Akár a felét fizeti az állam a napelem rendszernek

Minden számlát össze kell gyűjteni

A támogatás szinte bármilyen felújítási munkálat után igénybevehető, ám pár apró részletre felhívta a figyelmet a miniszterasszony. 

Minden létező számlát össze  kell gyűjteni, ami kapcsolatba hozható a felújítási munkálatokkal, az viszont fontos kitétel, hogy csak a 2021. januárban megkezdett felújításra fizet támogatást az állam, így csak az ekkortól gyűjtött számlák számolhatók el. A munkadíjról azonban nem elég a számla, megbízási szerződést kell kötnünk a kivitelezővel, melyhez egy formanyomtatványt hoztak létre.

Akár a felét fizeti az állam a napelem rendszernek

A támogatás kiegészítő feltételei

A támogatás előfeltétele legalább egy gyermek felügyeleti joga. Az alábbiakban ismertetjük, hogy ezen kívül milyen feltételeknek kell megfelelenie az igénylő félnek.

- legalább egy gyermeket nevelő szülő vagy szülők jogosultak rá

- legalább egyéves, maximum 30 napra megszakított társadalombiztosítási jogviszony, mely lehet akár felsőoktatási, külföldi jogviszony vagy diplomás GYED is.

- a nyugdíj mellett végzett munka is beleszámít

- a koronavírus miatt az utolsó 3 hónapban az álláskeresői járadékot is figyelembe veszik

- csak magyarországi, lakáscélú ingatlanra jár támogatás

- magyar állampolgárságú személy igényelhet

- köztartozás-mentesség 

- a KRH adatbázis nem kizáró tényező!

- büntetlen előélettel kell rendelkezzen

- egy család mindössze egyszer veheti igénybe a támogatást

- 2021 januárban kezdődhet a felújítás, a számlákat is csak ettől a pillanattól lehet gyűjteni

Mi a teendő, ha nincs elég önerő, de a támogatás járna?

Napelem rendszer 0 Ft. önerővel

Amennyiben az önrerő nem áll rendelkezésére, akkor se keseredjen el. Ebben az esetben az önerőt lehetséges fedezni egy személyi kölcsönnel vagy más, erre a célra felhasználható kölcsönösszeggel. A támogatás kifizetése után az összeget  az önerőre felvett hitelre tudja fordítani, melyet annak összegével vég- vagy előtörleszthet, így csökkentve terheit. Nem tudja hova forduljon az önerő finanszírozásához? 

Cégünk segítséget nyújt, hogy Ön partnereink által a legkedvezőbb feltételekkel rendelkező banki finanszírozást igénybevegye, melynek segítségével már semmi nem állhat a tervek útjába. Páylázatíró munkatársaink nagy segítséget nyújthatnak a támogatás igénybevétele során, hiszen a papírmunka szakértelmet és hozzáértést igényel. A napelem rendszer kivitelezését a tervezéssel, a kivitelezéssel és a támogatás és a banki finanszírozás igénylésében való segítségnyújtással, egy kézből végezzük el. Tapasztalt mérnökeink és kivitelező szakembereink hozzáértésének hála már több tízezer otthon napelemes erőművé való alakítását végeztük el, kiváló minőségű SHARP napelem rendszerekkel.

Ha biztosra szeretne menni, akkor forduljon hozzánk bizalommal, hogy tervei valósággá váljanak! Pályázatíróink 99,7%-os sikeressége és szakmai tapasztalata nagy segítséget jelenthet az otthonfelújítási programban részt vevő ügyfeleink számára. 

Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető és ez utóbbi az önerőben felhasználható. Arra fontos odafigyelni, hogy bármilyen számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.

Az igénylés menete

  • A felújítást, korszerűsítést vagy bővítést követően 60 napon belül az igényléshez szükséges számlákat, szerződéseket és dokumentumokat be kell nyújtani a Magyar Államkincstárhoz
  • Az Államkincstár 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmet
  • Amennyiben megítélik a támogatást, úgy a 30 nap elbírálási idő után 5 napon belül kifizetik a támogatás összegét
  • Kijelölt Kormányhivatalnok ellenőrzi a felújítás részleteit, létrejöttét, a költségek valódiságát, melyre a kifizetést követő 6 hónap áll rendelkezésre.

Jogosulatlan igénylés esetén

Abban az esetben, ha a Kormányhivatalnok megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Akár a felét fizeti az állam a napelem rendszernek