Napelem rendszer támogatás 2021 - otthonfelújítási program

Az otthonfelújítási program keretein belül szinte minden kül- és beltéri felújítás támogatható, mely javítja a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok életminőségét, biztonságát és közmű-ellátottságát. A támogatás napelemre is jár.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a november 14-én jelentette be  Facebook-oldalán a 2021-től igénybevehető otthonfelújítási program részleteit. A támogatás a már meglévő, felújítani vagy bővíteni kívánt ingatlanokra igényelhető, a felújítási költségek felére, feltétele, hogy legalább egy gyermeket neveljen az igénylő család vagy szülő, legalább egyéves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. A program a napelem telepítését is akár 3 millió forinttal támogatja.

A programban való részvétel feltételei részletesebben:

 • Legalább egy gyermek neveléséhez kötött a támogatás, eszerint gyermeknek számítható:
 • 12 hetes vagy annál idősebb kort betöltött magzat
 • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, aki a 25. életévét nem töltötte be és a szüleivel él
 • 25 életévét betöltött, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermek
 • házasok, élettársak, egyedülálló szülők igényelhetik
 • elvált szülők esetén a megosztott felügyeleti joggal nevelt gyermek esetében osztható a támogatás
 • elvált szülő, ha a gyermeket kizárólagos felügyeleti joggal neveli, akkor egyedül jogosult a támogatás igénybevételére
 • legalább egy év folyamatos (legfeljebb 30 napos megszakítással) társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen
 • A társadalombiztosítási jogviszonyba beleszámít a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj mellett végzett munka, a diplomás GYED és a külföldi jogviszony is
 • A koronavírusra való tekintettel a munkájukat elveszített személyek számára az utolsó 3 hónap álláskeresési járadék is beleszámít
 • magyar állampolgársággal rendelkező személy jogosult a támogatásra
 • nem lehet köztartozása, de a KHR adatbázis nem kizáró tényező
 • büntetlen előélettel rendelkezik
 • A támogatás kizárólag Magyarországon található lakáscélra használt ingatlanra igényelhető meg
 • Egy család csak egyszer, egy ingatlanra veheti igénybe a lakásfelújítási támogatást. Az ingatlan eladása után nem kell visszafizetni az összeget, de az többször nem vehető igénybe
 • Olyan ingatlan esetében, melyet a korábbi tulajdonos az otthonfelújítási támogatás által újított fel újra igényelhető az összeg az új tulajdonos számára
 • Csak 2021 januártól gyűjtött számlák számíthatók be a költségekbe, ahogy a felújítás is legkorábban ekkor kezdődhet el

Nem kötelező a maximális keretösszeget igénybe venni, az kisebb felújításra is felhasználható, de érdemes számításba venni, hogy egy család egyszer veheti igénybe ezt az állami támogatást.

Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet a kincstár ellenőriz. A babaváró hitel önerőként felhasználható a programhoz.

Az otthonfelújítási támogatás megoszlása anyagköltség és munkadíj tekintetében

Az otthonfelújítási támogatás összege fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. A támogatást igénylő személy akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege is eléri a legalább másfél millió forintot.

A támogatható építési és felújítási tevékenységek

Az otthonfelújítási program keretein belül szinte minden kül- és beltéri felújítás támogatható, mely javítja a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok életminőségét, biztonságát és közmű-ellátottságát. A felújítási folyamatok közül támogatható például konyha, fürdő felújítás, fűtésrendszer felújítása, cseréje, korszerűsítése, kazán vagy bojler beszerzése, közműbekötés, külső-belső szigetelés, galéria, belső lépcső kialakítása, tetőcsere vagy felújítás, napelemes rendszer kiépítése, garázs felújítása, festés-mázolás és bizonyos asztalos munkák.

Mit jelent az, hogy utófinanszírozásos támogatás?

A támogatás kifizetése utófinanszírozással történik, tehát a felújítást minden esetben a családnak kell megfinanszíroznia, azt be kell fejezni, majd ezt követően 60 napon belül kell az igénylést beadni. Így utólag lehetséges a felújítási költség 50%-nak megtérítése, mint otthonfelújítási támogatás. Fontos azonban, hogy a támogatás fele-fele arányban  fordítható anyagköltségre és munkadíjra. A munkálatokról és a megvásárolt anyagokról össze kell gyűjteni minden számlát, szerződést. Az igénylés teljes menete lebonyolítható elektronikus úton.

Napelem rendszer támogatás 2021 - otthonfelújítási program

Jogosult a napelem támogatásra, de nem áll rendelkezésére elég önerő a kezdéshez?

Napelemet telepítene, de nincs meg a megfelelő tőke az önerőhöz? Sokan érezhetik úgy, hogy végre itt az idejük, a régóta tervezgetett korszerűsítés elvégzéséhez kiváló segítséget nyújt az otthonfelújítási program. Akkor sem kell aggódnia, ha nem áll rendelkezésre a kezdőtőke, hiszen partnereinken keresztül kiváló finanszírozású babki hitelekkel segítjük az önertő előteremtését, melyet a támogatás összegéből annak kiutalásakor Ön visszafizethet. Nagyobb összegre lenne szüksége a kezdéshez? Ekkor sincs gond, hiszen a támogatást a felvett hitel előtörlesztésére is felhasználhatja, ebben az esetben is lényegesen kisebb tartozást fizethet vissza a hitelt nyújtó pénzintézet számára.

Mindent egy kézben, biztonságosan

Cégünk azonban természetesen nem csak ebben lesz segítségére. Tapasztalt pályázatíróink 99,7%-os sikeressége, a szakértelmük és a hozzáértésük nagy segítségére lehetnek a támogatás igényléséhez szükséges papírmunkában, emellett tervező mérnökeink és a napelem rendszerek telepítésével foglalkozó profi szakembereink kiváló minőségben bonyolítják le a napelem telepítésének különböző fázisait. Tekintse meg referenciáinkat és válassza Ön is az élhető jövőt gyermekei számára!

Az igénylés menete

 • Az igénylés elektronikus úton is lebonyolítható
 • A felújítást, korszerűsítést vagy bővítést követően 60 napon belül az igényléshez szükséges számlákat, szerződéseket és dokumentumokat be kell nyújtani a Magyar Államkincstárhoz
 • Az Államkincstár 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmet
 • Amennyiben megítélik a támogatást, úgy a 30 nap elbírálási idő után 5 napon belül kifizetik a támogatás összegét
 • Kijelölt Kormányhivatalnok ellenőrzi a felújítás részleteit, létrejöttét, a költségek valódiságát, melyre a kifizetést követő 6 hónap áll rendelkezésre
 • Ha az államkincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak  az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.
Napelem rendszer támogatás 2021 - otthonfelújítási program
Napelem rendszer támogatás 2021 - otthonfelújítási program

Milyen számlákat lehet benyújtani az igényléshez?

Fontos, hogy csak a 2021. januárban elkezdett felújításokat támogatja a program, így a számlákat is ekkortól lehet gyűjteni.

Az otthonfelújítási program 2021. januárjában indul el. Csak olyan felújításokat, korszerűsítéseket vagy bővítéseket támogat az állam, melyek a hirdetmény hatására, ekkor kezdik meg a munkálatokat. A felújítás során minden számlát össze kell gyűjteni, de csak 2021. januártól elfogadhatók a számlák a támogatás szempontjából. 

A munkadíjról is számlát kell kérni és egy kifejezetten erre a célra megalkotott formanyomtatvány formájában szerződést kell írni a kivitelező szakemberrel vagy céggel, majd ezt is csatolni szükséges az igénylés folyamán.