2021-ben indul az otthonfelújítási program

A 2021-ben induló otthonfelújítási program keretein belül szinte minden felújítási folyamatra igényelhető 50%-os állami támogatás, így akár napelem telepítésére is, maximum 3 millió forint értékben. Az állami támogatás vissza nem térítendő összeg.

2021. január 1-jén indul az új otthonfelújítási program, melynek Novák Katalin bejelentette a részleteit. A családokért felelős tárca nélküli miniszterasszony részletezte, hogy a támogatás mire jár és kik vehetik azt igénybe.

Az otthonfelújítási program szinte minden felújítási folyamatra 50%-os állami támogatást nyújt, maximum 3 millió forint értékben, ha az igénylő megfelel a feltételeknek és a program szabályainak megfelelően teljesülnek az előírt feltételek. A támogatást viszont csak olyan családok igényelhetik, akik minimum egy gyermeket nevelnek, legalább 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek és mentesek a köztartozásoktól.

Az otthonfelújítási program előírásai szerint gyermeknek minősül:

  • a 12 hetesnél idősebb magzat
  • a 25 év alatti, otthon élő gyermek 
  • a 25 év feletti, munkaképességében korlátolt, fogyatékkal élő gyermek, aki után a szülő jogosult a GYOD-ra

A támogatás összege

- a támogatás összege maximum 3 millió forint lehet, azonban ez csak a felújítási költség felére adható meg

- a programban kiadható támogatás intenzitása 6m Ft-ig elérheti az 50-50% -ot mind az anyagköltségre, mind a kivitelezési díjra, ha a munkadíj eléri a 1,5 millió forintot, az anyagköltség pedig a 4,5 millió forintot

- a lakásfelújítás utófinanszírozásos, tehát a felújítást önerőből kell elvégezni, majd utólag lehet rá megigényelni az Államkincstárnál a támogatást

Mely szülők vehetik igénybe a támogatást?

- legalább egy gyermeket nevelő családok jogosultak a támogatásra

- házaspárok, élettársak, egyszülős családok is igényelhetik

- elvált szülők esetén ha a gyermeket megosztással nevelik, akkor a támogatás is osztható

- elvált szülők esetében, ha az egyik szülő kizárólagos felügyeleti joggal neveli a gyermeket, akkor egyedül, megosztás nélkül, egyedül jogosult a támogatásra

- nem vér szerinti, örökbefogadó szülő, vagy a gyermek nagykorú hivatalos gyámja

2021-ben indul az otthonfelújítási program

A támogatás további feltételei

  • legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszony, maximum 30 napos megszakítással az elmúlt egy évben
  • tb jogviszonynak számít a külföldi jogviszony, a felsőoktatási jogviszony és a diplomás GYED is
  • köztartozástól való mentesség, de 
  • a KRH adatbázis nem kizáró tényező
  • büntetlen előélet
  • magyar állapolgárság
  • egy család csak egy alkalommal veheti igénybe a támogatást
  • a támogatás vissza nem térítendő
  • a támogatás utófinanszírozással kerül kifizetésre
  • a támogatás által felújított ingatlan értékesíthető, de következő ingatlanra nem vehető igénybe újra
  • ha valaki olyan ingatlant vásárol, melyre fel lett használva korábban egy támogatás, az nem zárja ki, hogy az új tulajdonos is igénybe vegye azt
  • fontos kitétel, hogy csak 2021 január 1. utáni számlák használhatók fel a támogatáshoz!
  • Az otthonfelújítási támogatásnál nem kizáró a CSOK és babaváró hitel. Arra kell figyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár ellenőriz.

Mire igényelhető meg a támogatás?

A támogatás minden olyan felújítási beruházás után megigényelhető, mely az életminőséget hivatott javítani, vagy egy család biztonságát vagy anyagi biztonságát szolgálja. Az alábbiakban igyekeztünk felsorolni a támogatható felújítások javát:

Közmű bekötés (víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatásbevezetése), napelem vásárlása és telepítése, festés, mázolás, nyílászárócsere, klímaberendezés beépítése vagy cseréje, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, új kazán, napkollektor vásárlás, bojler vásárlás és bekötés,  fürdőhelyiség, WC kialakítása,, ingatlan külső vagy belső szigetelése, galéria vagy lépcső beépítése, tetőcsere, tetőfelújítás, garázs felújítás, nyári konyha felújítása, meghatározott asztalosmunkák (pl. beépíthető bútor vagy konyhaigép beépítése, cseréje), kerítés építése, stb.

Hogyan kell visszafizetni, ha jogosulatlan igénylés történt?

Ha a Magyar Államkincstár vagy az ejáró Kormányhivatalnok azt állapítja meg, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítás történik a támogatás kamattal növelt összegben történő visszafizetésére, államháztartásról szóló törvény szerint.

Napelem rendszer akár 0 forint önerőből

Nincs elegendő pénze az önrerőre, de nem maradna le egy ilyen támogatásról? Igaza van! Ugyanis a program időtartama véges, a 2021. januártól a 2022. decemberig bezárólag elvégzett felújításokra kérhető a támogatás. Természetesen nincs oka csüggedni, hiszen az önerőt babaváró hitelből és személyi kölcsönből is lehet fedezni, majd a támogatás összegével csökkenthető vagy végtörleszthető a tartozás összege. Hova forduljon az önerő finanszírozásához? 

Cégünk nem csak a tervezésben és a telepítésben lesz segítségére, de partnereinken keresztül finanszírozási feltételeket is segítünk megteremteni. Ezzel a segítséggel akár 0 forint beruházással útjára indíthatja az így még rövidebb idő alatt megtérülő beruházását.

Cégünk a finanszírozásban, a támogatáshoz szükséges papírmunkákban, a tervezési és kivitelezési folymatban is támogatja Önt, mely biztosítja a beruházási terv megvalósulását és annak támogatását. 

2021-ben indul az otthonfelújítási program
2021-ben indul az otthonfelújítási program

Az igénylés menete

A felújítást, korszerűsítést vagy bővítést befejezése után legkésőbb 60 napon belül az igényléshez szükséges számlákat, szerződéseket és dokumentumokat be kell nyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Az Államkincstár ezt követően 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmet, mely bírálat során figyelembe veszi a benyújtott dokumentumokat. Amennyibena kincstár megítéli a támogatást, úgy az elbírálás után 5 napon belül kifizetik a támogatás összegét. 

Amire minden esetben fel kell hívni a figyelmet, hogy a támogatásokat ellenőrzik. Az erre kijelölt Kormányhivatalnok nem csak a felújítás részleteit, létrejöttét ellenőrzi, de a költségek valódiságát és mértékét is. Az ellenőrzésre a kifizetést követő 6 hónap áll a hivatalnokok rendelkezésre.