Ki igényelhet napelem támogatást?

Az állam 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás formájában kíván hozzájárulni a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok lakásfelújításához. A támogatás utólagos, az elvégzett felújítás esetén az állam a költségek maximum 50%-át átvállalja.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin november 14-én, a Facebook-oldalán jelentette be a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási program részleteit, a támogatás feltételeit és a támogatható munkálatokat is. A program elsődleges célja a gyermeket nevelő családok támogatása, valamint az építőipari ágazat kifehérítése is.

Az állam 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás formájában kíván hozzájárulni a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok lakásfelújításához. Fontos viszont felhívni a figyelmet arra, hogy a támogatás utólagos, vagyis önerőből elvégzett felújítás esetén az állam a költségek maximum 50%-át átvállalja, de csak utólag.

Ha valaki élne a támogatással, nagyon fontos, hogy meggyőződjön még a felújítás önerős megfinanszírozása előtt arról, hogy jogosult az állami támogatásra. A teljes felújítást ugyanis az igénylőnek kell előre kifizetni. Természetesen, ha nem áll rendelkezésre elég pénz, az önerő biztosításához személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt is felvehet.

A támogatás kifizetése után a hitelt egy összegben vissza lehet fizetni vagy előtörleszetni, melynek ugyan díja van, de hosszú távon kedvezőbb megoldást jelent. Ha a támogatást igénylő nem felel meg a feltételeknek, akkor arról az Államkincstár tájékoztatást ad.

Ki igényelheti a támogatást?

- Olyan család veheti igénybe, mely legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel

- A 12 hetesnél idősebb magzatra is igényelhető a támogatás

- A 25 évnél fiatalabb gyermekre akkor igényelhető, ha a gyermek együtt él a családdal

- Házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők vagy nagykorú hivatalos gyámokés örökbefogadó szülők is igényelhetik

- Megváltozott munkaképességű gyermek szülei, akik jogosultak a GYOD-ra, ebben az esetben nincs felső korhatár

- Elvált szülők külön élés esetén, ha megosztva nevelik a gyermeket, osztozhatnak az otthonfelújítási támogatáson

- Az az elvált szülő, aki egyedül neveli gyermekét, megosztás nélkül jogosult a támogatásra

Egyéb feltételek a programban való részvételhez

- Legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony szükséges (akár felsőoktatási vagy munkaviszony, maximum 30 napos megszakítással ez elmúlt egy évben, de ez akár külföldi is lehet), koronavírus idején munkájukat elveszített személyek számára az utolsó 3 hónap álláskeresési járadék is beleszámít.

- A támogatásnál figyelembe vesznek minden, a nyugdíj mellett végzett munkát

- Magyar állampolgár igényelheti

- Büntetlen előélet szükséges hozzá

- Köztartozás-mentesség 

- A KHR adatlista nem kizáró tényező

- Egy család mindössze egyszer, egy ingatlanra veheti igénybe a lakásfelújítási támogatást. Az ingatlan eladása után nem kell visszafizetni az összeget, de az többször nem vehető igénybe akkor sem, ha nem lett kihasználva a keretösszeg.

- Olyan ingatlan esetében, melyet a korábbi tulajdonos az otthonfelújítási támogatás által újított fel újra igényelhető az összeg az új tulajdonos számára.

Ki igényelhet napelem támogatást?

Mire kérhető az 50%-os állami támogatás?

A támogatás összege szinte bármilyen felújítási munkálatra igénybe vehető, mely kül- vagy beltéri munkálat, korszerűsítés. Ennek megfelelően akár napelemes rendszer kiépítésére is lehetőség nyílik, de ezen kívül még támogatható például nyitott garázs akár napellemel szerelve, konyha-, fürdő helységek felújítása, fűtésrendszer korszerűsítése vagy cseréje, új kazán vagy bojler vásárlása, külső-belső szigetelés, galéria építése, belső lépcső kialakítása, tetőfelújítás vagy csere, garázs vagy nyári konyha felújítása, festési munkálatok, asztalos munkálatok (bizonyos bútorokra) kertépités, klíma telepítés... stb.

Azt fontos kiemelni, hogy a támogatás összege fele-fele rányban fordítható munkadíjra és anyagköltségre. Ennek megfelelően a maximális 3 millió forint akkor igényelhető, ha a beruházás értéke eléri a 6 millió forintot, melyből legalább 1,5 millió forint a munkadíj.

Csak a legkorábban 2021. januárban elkezdett munkálatokra érvényes a program

A felújítás során keletkezett minden számlát össze kell gyűjteni, mely 2021. január 1. utáni dátummal rendelkezik. A munkadíjról azonban nem elég a számla, hiszen egy megbízási szerződést is ki kell tölteni az igénylő és a kivitelező között, majd ezt is be kell nyújtani az igénylés során az Államkincstár felé.

Összevonható a CSOK-kal és a babaváró hitellel

Az otthonfelújítási támogatásnál a CSOK és babaváró hitel nem kizáró tényező. Fontos részlet azonban, hogy minden számlát csak egyszer lehet elszámolni. Az Államkincstár ezt szigorúan ellenőrzi. A babaváró hitel akár az önerő biztosítására is fordítható.

Ki igényelhet napelem támogatást?

Mi van akkor, ha nincs elég önerő, de túl nagy segítség a támogatás?

Cégünk segít abban, hogy akár 0 forint önerőből megvalósulhasson a tervezett beruházás! 

Partnereinkkel kedvező feltételű banki finanszírozást biztosítunk az önerő nélküli megvalósításhoz, melyet a támogatás összegéből Ön vég- vagy előtörleszthet. Az előtörlesztésnek ugyan díja van, de hosszú távon jobban megéri csökkenteni a tartozás mértékét, még így is. Nem tudja hogyan álljon neki? Ezért vagyunk mi! A támogatás igényléséhez szükséges papírmunkát, a finanszírozást, a tervezést és a kivitelezést is ránk bízhatja. 

Tapasztalt munkatársainknak köszönhetően eddig több tízezer háztartást korszerűsítettünk kiváló minőségű SHARP napelem rendszerekkel, melyek kimagasló minőségű rendszerek. Legyen Ön is elégedett velünk, forduljon hozzánk még ma!

Benyújtástól számított 35 napon belül fizet az állam

A folyamat teljes egészében elektronikus úton intézhető. Ennek megfelelően a számlákat a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz (csak a 2021 január utáni számla érvényes az elbírálás szempontjából).

A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra,  hoyg elbírálja el a támogatást, majd ezt követően 5 napon belül kiutalja az összeget. Ezzel azonban nincs vége, hiszen minden támogatást ellenőriznek, hogy jogosan került-e kifizetésre, így egy kirendelt Kormányhivatalnok ellenőrzi, hogy a felújítás valóban megtörtént-e és abban az összegben, melyre támogatást igényeltek. Az ellenőrzésre a Kormányhivatalnoknak 6 hónap áll rendelkezésére.

Mi történik, ha jogtalanul vette igénybe valaki a támogatást?

Abban az esetben, ha megállapítást nyer, hogy valaki jogosulatlanul vette igénybe az állami támogatást, úgy az államháztartásról szóló törvénynek megfelelő kamattal növelt teljes összeget vissza kell fizetnie. 

Ki igényelhet napelem támogatást?