Napelem és CSOK

A napelem rendszerrel, egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az áramszámlától, de ezek a rendszerek még gyorsabban térülnek meg, ha támogatás is van rá. Ilyen támogatási forma a CSOK is, de mennyi költhető a napelem rendszerre a CSOK-ból?

A napelem rendszerünk által megtermelt árammal megszabadulunk az áramszámla fizetésének terhétől. Egy kiszámítható biztonságot ad háztartásunk számára. A napelemek a Nap fényét alakítják át elektromos árammá, a fotovoltaikus elv alapján. A napelem rendszerünkkel tiszta, zöld áramot állíthatunk elő, a környezet szennyezése nélkül. 

A napelem rendszerekben nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, így a karbantartási költségei is minimálisak, szinte gondozásmentesen termel áramot.

Napelem és CSOK

A napelem rendszerrel, egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az áramszámlától. Egy minőségi napelem panelokat és invertert tartalmazó napelem rendszer, évtizedekre megoldja a háztartásunk áramigényét.

Mint minden beruházásnál, itt is fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem beruházásunk. Egy jól méretezett napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 8-10 év, ha vannak elérhető támogatások, akkor a megtérülési idő is jóval rövidebb lesz. Egy ilyen támogatási forma a CSOK. Lássuk, hogy ez a támogatási forma, hogy használható fel napelem rendszer telepítésre.

Falusi CSOK

Az 5000 fő alatti létszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók vehetnek fel. A felvehető összeg a gyermekek számától függ:

  • 1 gyermek esetén 600 000 Ft
  • 2 gyermek esetén 2 600 000 Ft
  • 3 gyermek esetén 10 000 000 Ft
Napelem és CSOK
Mennyi költhető a CSOK-ból energetikai fejlesztésekre?

Mennyi költhető a CSOK-ból energetikai fejlesztésekre?

A falusi CSOK összegének felét a vásárlásra, másik felét a felújításra lehet fordítani.

Tehát érdemes a felújításra szánt összeg egy részét energetikai fejlesztésre, napelem rendszer beruházásra költeni. Úgy is megtervezhetjük a házat, hogy magát a ház fűtését is, a napelem rendszer által megtermelt árammal oldjuk meg.