Állami támogatás napelemre

Ha napelem rendszer kivitelezését tervezzük, akkor megéri utánajárni, hogy milyen állami támogatások vannak napelem rendszer telepítésre. Az állami támogatással nem kell akkora összeget a napelem rendszer kivitelezésre fordítanunk.

Amikor napelem rendszer kivitelezésén gondolkodnunk, érdemes utánanézni annak, hogy milyen állami támogatás van napelem rendszerre. Ezeket az állami támogatásokat kihasználva, a napelem rendszerünk gyorsabban térül meg.

A napelem a Nap fényéből állít elő áramot a háztartásunk számára. Érdemes a napelem rendszerünk méretét úgy megválasztani, hogy az háztartásunk éves áramfogyasztását kiváltsa. A napenergia egy tiszta, megújuló energia, így a napelemekkel a környezet szennyezése nélkül termelünk elektromos áramot a háztartásunk számára. A napelem rendszerek, szinte minden tetőtípusra telepíthetőek, a sátortetőtől a lapos tetőig. A napelem rendszer kivitelezéssel egyszerre szabadulunk meg az áramszámla fizetésének terhétől, közben az ingatlanunk értékét is növeljük, a napelem rendszer értékétől. A napelem rendszer telepítések átlagos megtérülési ideje 8-10 év, ha igénybe vehetők állami támogatások napelem rendszer telepítésre, akkor a megtérülési idő jóval rövidebb.

Állami támogatás napelemre

Ha napelem rendszer kivitelezését tervezzük, akkor megéri utánajárni, hogy milyen állami támogatások vannak napelem rendszer telepítésre. Az állami támogatással nem kell akkora összeget a napelem rendszer kivitelezésre fordítanunk, így olyan családok számára is elérhető, akik a napelem telepítés összegét nem tudnák előteremteni.

Állami támogatás napelemre magánszemélyeknek:

1. Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó visszatérítendő támogatás (0%-os hitel) (GINOP-8.4.1/A-17 ill. VEKOP-5.2.1-17).

A támogatást igényelheti az a magánszemély, aki

 • nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik magyar állampolgár (vagy legalább egy éve magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkezik)
 • a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosa/résztulajdonosa
 • az ingatlan lakóingatlan
 • a támogatás igénylő lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye
Állami támogatás napelemre
Állami támogatás napelemre

A támogatás mértéke: a teljes beruházás költségének 90%

Elvárt önerő mértéke: 10% (amibe beleszámítható a lakás előtakarékossági számla)

Megvalósítás helyszíne: Magyarország

Futamidő: 1-20 év

A támogatás összege magánszemélyek esetében : 10.000.000 Ft-ig

Nem igényelhet támogatást az a magánszemély, aki

 • negatív adósként szerepel a KHR-ben (régi BAR-lista)
 • akinek 149.000 Ft-ot meghaladó adó-, vagy köztartozása van (kivéve ha fizetési haladékot kapott)
 • 60 napot meghaladó közüzemidíj-tartozással rendelkezik
 • akit kizártak a támogatási rendszerekből

2. Falusi CSOK

Az 5000 fő alatti létszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók vehetnek fel. A felvehető összeg a gyermekek számától függ :

 • 1 gyermek esetén 600 000 Ft
 • 2 gyermek esetén 2,6M Ft
 • 3 gyermek esetén 10M Ft

A falusi CSOK összegének felét a vásárlásra, másik felét a felújításra lehet fordítani. Tehát érdemes a felújításra szánt összeg egy részét energetikai fejlesztésre, napelem rendszer beruházásra költeni.

Állami támogatás napelemre
Állami támogatás napelemre
Állami támogatás napelemre

Napenergia pályázat vállalkozásoknak:

GINOP-4.1.3-19 | támogatási lehetőség mikro-, kis-, és középvállalkozások számára

A magyar állam által kiírt és az Európai Unió által finanszírozott projekt, célja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítése, a környezetterhelés csökkentése, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítése egy vissza nem térítendő támogatás formájában.

Kizárólag olyan napelemes rendszer telepítése támogatható, amely:

 • a fejlesztéssel  érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődik,
 • az épületben működő termelési eszközök villamos-energiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 7,5 kWp, maximum 15 kWp névleges teljesítményű
 • kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre
 • olyan épületen kerül telepítésre, amelyben a támogatási kérelem benyújtását megelőzően volt villamosenergia felhasználása

A támogatási kérelmet olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatják be, amelyek rendelkeznek:

 • minimum 3 lezárt üzleti évvel,
 • amelyeknek a fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző 1 évben minimum 1 fő volt.

Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban.