Vissza nem térítendő állami támogatás napelem rendszerre

2021-ben indul az új otthonfelújítási program, melynek részleteit Novák Katalin jelentette be a november 14-én. A program feltételei szerint az utófinanszírozott támogatást olyan családok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

2021-ben indul az új otthonfelújítási program, melynek részleteit Novák Katalin jelentette be a november 14-én. A tárca nélküli miniszterasszony a tájékoztató során kitért a maximum 3 millió forintos, 50%-os támogatás feltételeire, a támogatható felújítási munkálatokra és a pályázás menetére.

A program feltételei szerint az utófinanszírozott támogatást olyan családok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Gyermeknek számít:

- a 12 hetesnél idősebb magzat

- a 25 életévét be nem töltött gyermek, ha otthon él a szüleivel

- a 25 év feletti munkaképességeiben korlátozott vagy fogyatékkal élő gyermek, akinek a szülője jogosult az otthongondozási díjra

Ki igényelheti a támogatást?

  • együtt élő szülők, akik házasok, élettársak
  • külön élő, a gyermeket közösen, megosztva nevelő szülők, ebben az esetben a támogatás is megosztható
  • ha a szülők külön élnek és a gyermekre kizárólagos felügyelet van, akkor a gyermeket nevelő szülő jogosult a támogatásra
  • természetesen örökbefogadó szülők és nagykorú gyámok is igényelhetik a támogatást

Mire igényelhető a támogatás?

Novák Katalin megosztotta a program részletein belül a támogatható tevékenységeket és felújítási munkálatokat is, melyek közül első helyen a napelem rendszer telepítését emelnénk ki. A támogatást szinte minden otthonfelújítással és korszerűsítéssel kapcsolatos munkavégzésre  is ki lehet kérni, így  például kőművesmunkára, közműbevezetésre, konyhafelújításra, villanyszerelésre, tetőcserére, napelem-beruházásra de akár háztartási nagygépekre is.

Bár a programon belül 3 millió forint igényelhető, nem kötelező a teljes összeget elérni, kisebb felújításra is fel lehet használni a támogatást. Azzal viszont számolni kell, hogy egy család egyszer veheti igénybe a támogatást, mely nem függ a felhasznált összeg nagyságától, sem a gyermekek számától!

Vissza nem térítendő állami támogatás napelem rendszerre

Napelem rendszer 0 forint önerőből

A támogatás nepelem rendszer telepítésére is igényelhető, azonban akkor éri meg leginkább, ha minél magasabb keretösszeget vesz igénybe. Ehhez viszont önerő szükséges. Mi van akkor, ha nem áll rendelkezésre a kellő önerő? 

Ekkor sem kell aggódnia, hiszen a hiányzó önrész megteremtéséhez szükséges finanszírozásban partnereinkkel együttműködve segítünk Önnek!

Kedvező feltételekkel biztosítunk általuk megfelelő banki finanszírozást, melynek köszönhetően Ön 0 forint kezdőtőkével vághat bele otthona napelem rendszerének telepítésébe. A támogatás összegét a hitel kiváltására vagy annak előtörlesztésére fordíthatja, így nagyban csökkentheti terheit, a napelem rendszer pedig fele annyi idő alatt térülhet meg.

Munkatársaink nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek, akiknek köszönhetően a támogatás papírmunkáját, a tervezési folymatot, a kivitelezést, de még a finanszírozást is hozzáértéssel és sikeresen vezénylik le. Szakértelmüknek hála több 10000 otthon energetikai fejlesztését végeztük már el kiváló minőségű napelem rendszerekkel.

Mit jelent, hogy utófinanszírozott az állami támogatás?

Mivel a támogatás utófinanszírozott jellegű, így a családnak kell előteremteni a felújítás teljes összegét, melyet utólag fizet vissza a Magyar Államkincstár. Amennyiben a hiányzó önerő nem áll rendelkezésre, azt szabadfelhasználású jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel is lehet fedezni. Emiatt érdemes előre utánajárni, hogy alkalmasak vagyunk-e az utólagos támogatásra. A babaváró hitel önrészként felhasználható. 

Az otthonfelújítási program keretein belül az állami támogatás fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. Ön akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel, viszont arra figyelni kell, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem lehet alacsonyabb másfél-másfél millió forintnál, különben nem vehető igénybe a teljes keretösszeg. 

Az igénylés egyéb feltételei

A támogatást igénylőnek az alábbi feltételeknek kell még megfelelnie:

- csak magyar állampolgársággal rendelkező személy jogosult a támogatásra

- legalább egy év folyamatos ( az utolsó évben legfeljebb 30 napos megszakítással) társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen

- számít a külföldi jogviszony, a diplomás GYED és a felsőoktatási jogviszony

- a nyugdíj mellett végzett munka beleszámít

- nem lehet köztartozása

- a KHR lista nem kizáró tényező

- büntetlen előélettel rendelkezik

- a gyermek felügyeletére jogosult személy vagy annak nagykorú kirendelt gyámja

- a támogatás kizárólag Magyarországon található lakáscélra használt ingatlanra igényelhető meg.

Vissza nem térítendő állami támogatás napelem rendszerre

Mi történik, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást?

Ha az államkincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor az igénylő köteles a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegét visszafizetni az Államkincstár részére.

Vissza nem térítendő állami támogatás napelem rendszerre

A támogatás igénylésének menete

Mivel a támogatás utófinanszírozott, így az igénylőnek kell finanszíroznia a felújítás teljes összegét, melynek 50%-át utólag kapja vissza a Magyar Államkincstártól. Fontos kitétel azonban, hogy a támogatás fele-fele arányban fordítható a beszerzett anyagra és az elvégzett munkára. Minden számlát össze kell gyűjetni, de csak a 2021. január 1. utáni számlák számíthatók bele a programba és a felújítás is leghamarabb ekkor kezdődhet meg. 

A felújítást követően 60 napon belül kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani az összegyűjtött számlákat és a kivitelezővel kötött szerződést. A folyamat elektronikus úton is intézhető. A beérkezést követően 30 napon belül az Államkincstár elbírálja a támogatási kérelmet, majd pozitív bírálat esetén 5 napon belül, azaz összesen beadástól számított 35 nap múlva fizeti ki a támogatás összegét. Fontos figyelembe venni, hogy a Kormányhivatalnokoknak ellenőrzési kötelezettsége van, melyre a kiutalástól számított fél év áll a rendelkezésére.

Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.