Napenergia pályázat

Ha vannak elérhető, lehívható napenergia pályázatok, akkor napelemes beruházásunk gyorsabban térül meg. Ez azok számára is megoldás lehet, akik egyébként a teljes összeget nem tudnák előteremteni egy napenergia beruházáshoz. Olvassa el a részleteket!

A napenergia felhasználásával tiszta, megújuló energiát állíthatunk elő, a környezet szennyezése nélkül. A napenergia befektetésünk gyorsabban megtérül, ha kihasználjuk a napenergiára felhasználható pályázati pénzeket.

Egyre többen érezzük fontosnak a környezet védelmét, és sokan úgy vélik, hogy ennek egyik fontos eleme a megújuló energiaforrások felhasználása. Mi a leggyakrabban a háztetőkre vagy napelem parkokba telepített napelemes rendszerekkel találkozhatunk. A napelem modulok, a Nap fényét felhasználva állítanak elő elektromos áramot. A napelemekkel a környezetet védve, káros anyagok kibocsátása nélkül állíthatunk elő elektromos áramot. A napenergia felhasználása széleskörű, megtalálhatjuk a világűrtől a sarkkörig, hisz az egyetlen olyan eszköz amivel helyben állíthatunk elő áramot. 

A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó, kopó alkatrészeket, így a karbantartási költségei is minimálisak, egyszeri befektetéssel, évtizedekre megoldja az éves áramszámla fizetésének a gondját. Ha vannak elérhető, lehívható napenergia pályázatok, akkor napelemes beruházásunk gyorsabban térül meg. Ez azok számára is megoldás lehet, akik egyébként a teljes összeget nem tudnák előteremteni egy napenergia beruházáshoz.

Napenergia pályázat magánszemélyeknek:

Sajnos vissza nem térítendő támogatás most nem elérhető magánszemélyek számára, de így is van lehetőség pályázati pénzek kihasználására.

1. Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó visszatérítendő támogatás (0%-os hitel) (GINOP-8.4.1/A-17 ill. VEKOP-5.2.1-17).

A támogatást igényelheti az a magánszemély, aki

 • nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik magyar állampolgár (vagy legalább egy éve magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkezik)
 • a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosa/résztulajdonosa
 • az ingatlan lakóingatlan
 • a támogatás igénylő lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye
Napenergia pályázat
Napenergia pályázat

A támogatás mértéke: a teljes beruházás költségének 90%

Elvárt önerő mértéke: 10% (amibe beleszámítható a lakás előtakarékossági számla)

2. Falusi CSOK

Az 5000 fő alatti létszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók vehetnek fel. A felvehető összeg a gyermekek számától függ :

 • 1 gyermek esetén 600 000 Ft
 • 2 gyermek esetén 2,6M Ft
 • 3 gyermek esetén 10M Ft

Napenergia pályázat vállalkozásoknak:

GINOP-4.1.3-19 | támogatási lehetőség mikro-, kis-, és középvállalkozások számára

Mikro-, kis- és középvállalkozások számára, amely keretében napelemes rendszer beszerzése és telepítése támogatható a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló villamosenergia-termelés céljából. A vissza nem térítendő támogatási összeg minimum 1,5 millió forint, maximum 3 millió forint.

Kizárólag olyan napelemes rendszer telepítése támogatható, amely:

 • a fejlesztéssel  érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődik,
 • az épületben működő termelési eszközök villamos-energiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 7,5 kWp, maximum 15 kWp névleges teljesítményű
 • kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre
 • olyan épületen kerül telepítésre, amelyben a támogatási kérelem benyújtását megelőzően volt villamosenergia felhasználása

A támogatási kérelmet olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatják be, amelyek rendelkeznek:

 • minimum 3 lezárt üzleti évvel,
 • amelyeknek a fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző 1 évben minimum 1 fő volt.

Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban.

Napenergia pályázat
Napenergia pályázat